Veelgestelde vragen

Tuinschermen

1Wat zijn de prijzen van de kokowall standaard schermen?
De prijslijst voor de standaard Kokowall tuin- en zichtschermen kunt u hier downloaden. Deze schermen zijn tevens in elke andere kleinere breedte- en hoogtemaat (<200cm) te leveren zonder meerkosten.

Wanneer u de gewenste lengte en hoogte van het tuinscherm heeft, kunt u via ons website formulier een complete offerte met overzichtstekening (palenplan) opvragen inclusief transport.
2Wat is het verschil tussen tuinschermen en XL zichtschermen?
Onder tuinschermen verstaan wij alle schermen met een maximale breedte- en hoogtemaat van 200cm. Deze panelen worden in een kader van verzinkt 1,25mm U-profiel geleverd en kunnen op elke gewenste maat (zowel breedte als hoogte) ingekort worden tegen geringe meerkosten.
Onder XL zichtschermen verstaan wij de schermen breder en/of hoger dan 200cm. Deze schermen worden in een kader van verzinkt 2mm U-profiel geleverd en kunnen ook in elke gewenste hoogte- (max. 220cm) en breedtemaat (max. 250cm) geleverd worden. Om palen en plaatsingsduur (=kosten) uit te sparen, wordt er veelal een breedtemaat van 250cm aangehouden.
3Wat is de levertijd van de kokowall schermen?
De levertijd is afhankelijk van het aantal bestellingen dat wij hebben, maar over het algemeen geldt:

Standaard tuinschermen: ca. 3 – 4 weken.
Klantspecifieke tuin- of XL zichtschermen: ca. 4 weken.
Geluidsschermen: ca. 7 á 8 weken
Grote projecten: levertijd in overleg
4Wat is de levensduur van onze kokowall tuinschermen?
Het scherm wat op dit moment het langst staat, is ca. 15 jaar geleden geplaatst. Dit scherm is nog in perfecte staat. Kokosvezel is een zeer taaie vezel, wat vergelijkbaar is met tropisch hardhout. Het is echter wel zo dat de kokosvezels (net als hardhout) wat lichter van kleur worden door de zon. Dit gebeurt echter zeer gelijkmatig en traag, zodat het niet als hinderlijk ervaren wordt. Verder doen wij zo’n dikke laag kokos om de buizen heen, dat, mocht het buitenste laagje kokos worden afgebroken door weersomstandigheden, er weer een nieuwe, verse laag kokosvezels tevoorschijn komt. Verder zijn de Kokowall schermen perfect begroeibaar met alle soorten klimplanten. Wanneer ze begroeid zijn met klimplanten, zijn de schermen dus helemaal niet meer onderhevig aan weersinvloeden, wat de levensduur nog verder verlengt. Voor het frame van de panelen wordt altijd gebruik gemaakt van verzinkt staal, waardoor het frame dus ook een zeer lange levensduur heeft.
5Kunnen JB palen ook I.C.M. XL zichtschermen gebruikt worden?
Ja, JB palen kunnen tot een schermhoogte van 200cm ook gebruikt worden voor de Kokowall XL Zichtschermen. Deze palen leveren wij in de maat L=270 of L=290cm. Wij kunnen ze eventueel ook voor u inkorten om bij schermen lager dan 180cm te gebruiken. Voor een schermhoogte hoger dan 200cm adviseren wij de verzinkt stalen IPE palen toe te passen.
6Plaatst koksystems ook tuin- of zichtschermen?
In principe plaatsen wij geen tuin- of zichtschermen. Doordat wij door heel Nederland leveren is het vaak zonde van de reiskosten, zeker bij de kleinere projecten. Wij kunnen u wel doorverwijzen naar een hoveniersbedrijf bij u in de buurt, welke regelmatig onze schermen plaatst. Mocht u bij ‘Installateurs’ geen installateur bij u in de beurt vinden, neemt u dan gerust contact met ons op, per e-mail of telefonisch op 0174-244 838. De schermen zijn overigens ook vrij eenvoudig zelf te plaatsen. Een plaatsingshandleiding voor de Kokowall tuinschermen kunt u hier downloaden. Een plaatsingshandleiding voor de KokoHusk tuinschermen kunt u hier downloaden.
7Welke palen adviseert u? (hardhouten of stalen palen)
Dit is geheel naar eigen voorkeur bij de tuin- en XL zichtschermen. Wij adviseren rondom de palen beton te storten voor extra stevigheid.
8Kunnen de schermen 'rusten' op de grond, of kunnen ze er ook boven geplaatst worden?
De schermen kunnen zowel direct op de grond rusten, als een stukje boven de grond geplaatst worden.
9Zijn de schermen bestand tegen kattennagels?
Wij hebben deze vraag regelmatig gehad van kattenliefhebbers. Achteraf, na levering, hebben we nog nooit klachten/ opmerkingen hieromtrent gehad, dus we gaan ervan uit dat de Kokowall schermen hier prima tegen bestand zijn. Mocht er toch iets met uw scherm gebeuren, zijn de kokosbuizen eenvoudig door nieuwe kokosbuizen te vervangen.
10Zijn de schermen bestand tegen vogels of andere dieren?
Omdat er geen losse vezels uitsteken (beide zijden ingeklemd in stalen frame), is het voor vogels en andere dieren niet aanlokkelijk om vezels van de schermen af te trekken. De kokos is zeer strak om de kunststof buizen gewikkeld met 14 stuks afzonderlijke kunststof draden, waardoor dieren sowieso de grootste moeite zullen hebben om er een pluk vezels uit te trekken. Wij hebben hiermee nog nooit slechte ervaringen gehad.
11Waar kan ik de kokowall schermen bekijken?
Voor een adres in uw buurt waar een Kokowall geluidsscherm, tuinscherm of zichtscherm geplaatst is, kunt u contact met ons opnemen via e-mail of telefoon. Tevens kunt u, op afspraak, langskomen in onze showroom in Poeldijk. Hier kunnen we u alle mogelijkheden laten zien.
12Zijn er ook deuren leverbaar?
Ja, van alle typen schermen zijn er deuren leverbaar. Er zijn deuren met een cilinderslot, of met een boerenkling. Standaardbreedte van een Kokowall deur is 90cm. Maximale breedte van een Kokowall deur is 110cm. Deuren kunnen zowel tussen stalen, als tussen hardhouten palen geplaatst worden.
13Zijn de schermen in alle maten leverbaar?
Ja, de schermen kunnen tot een 0,5 cm nauwkeurig worden gemaakt. Voor de tuinschermen geldt tot een maximale breedte en hoogte van 200 cm. Voor de zichtschermen tot een maximale breedte van 250 cm en hoogte van 220 cm. Wanneer hogere schermen gewenst zijn, kunnen panelen worden gestapeld.
14Hoeveel speling moet ik aanhouden voor de tussenliggende palen?
Wanneer u ons de maten van uw tuin geeft en aangeeft welke palen u wenst te gebruiken, kunnen wij, geheel vrijblijvend, een offerte inclusief overzichtstekening op maat maken.
15Zijn de schermen ook zelf in te korten?
Ja, de tuin- en zichtschermen zijn vrij eenvoudig in te korten. Benodigde gereedschappen zijn: Nijptang, popnageltang met wat popnagels, boormachine en een slijptol of ijzerzaag.
16Zijn de frames van de panelen en de stalen palen in kleur leverbaar?
Tegen een meerprijs kunnen wij het staal van de paneelframes en/of de stalen palen gepoedercoat leveren in elke gewenste RAL-kleur.

Tevens kunnen we de paneelframes leveren uit Cortenstaal. Dit staal zal een mooie bruine kleur krijgen, wat qua kleur erg in de buurt komt van de kleur van de kokosvezels. Cortenstaal krijgt een beschermende, bruine, roestlaag, maar zal niet verder doorroesten. Daarom is dit staal, net als verzinkt staal, zeer duurzaam.

Neem voor meer informatie contact met ons op via ons website formulier.
17Is de kokos langer op kleur te houden?
De kleur van de kokos is langer te behouden of de kokos kan opnieuw donkerder gemaakt worden door de kokos te behandelen met een tuinbeits. Deze tuinbeits kan eenvoudig op de kokos worden gespoten middels een plantenspuit. Helaas hebben wij zelf de tuinbeits niet in ons assortiment, u kunt deze het beste aanschaffen bij een houthandel of bouwmarkt bij u in de buurt.
18Kunnen de schermen ook zo gemonteerd worden dat de buizen horizontaal liggen?
Nee, de schermen dienen alleen zo gemonteerd te worden dat de kokosbuizen verticaal gepositioneerd zijn.
19Zijn de kokowall schermen ook met gaas te combineren?
Kokowall schermen zijn zeer fraai te combineren met verzinkte staalgaas matten. Zie diverse foto’s op deze site. Bij houten palen kan er los gaas gebruikt worden, welke dan aan de palen kunnen worden gemonteerd. Wij kunnen ook gaaspanelen maken, waarvoor hetzelfde frame gebruikt wordt als voor de Kokowall panelen. Zodoende kunnen gaaspanelen tevens zeer makkelijk gemonteerd worden met stalen palen. Verder hebben wij ook panelen leverbaar met kokosbuizen en staalgaas aan één zijde.
20Wat zijn de transportkosten voor de levering van de tuinschermen?
€75,00 voor heel Nederland (excl. de eilanden). Bij orders vanaf €900,00 (excl. transportkosten) worden beperkte transportkosten in rekening gebracht.
21Reduceren de tuinschermen ook geluid?
Nee, de tuinschermen dienen alleen als zichtafscheiding. Door de minuscule kiertjes tussen de kokosbuizen zal er altijd geluid door het scherm heen komen. De absorberende eigenschappen bezitten de panelen wel en deze zullen voornamelijk bij bijvoorbeeld muurbekleding tot hun recht komen.
22Wat is cortenstaal en hoe wordt het aangeleverd?
Cortenstaal is een staalsoort die gekenmerkt wordt door de bruine roestkleur. Deze staalsoort biedt een goede weerstand tegen corrosie. In 1933 werd door de United States Steel Corporation het materiaal CorTen® op de markt gebracht. De naam CorTen is afgeleid van corrosion resistance en tensile strength. Oftewel cortenstaal heeft goede weerstand tegen (atmosferische) corrosie en een redelijke hoge sterkte. De metaallegering corten bestaat uit ijzer, waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De weervastheid van corten ontstaat door een zeer dichte oxidehuid. Deze laag, de patina, beschermt het dieper liggende basismateriaal tegen (verdere) aantasting.

Cortenstaal wordt aangeleverd in dezelfde kleur als blank staal. Het effect van weervast staal, het oxideren, vindt plaats door het materiaal aan natuurlijke elementen te blootstellen. Aan ‘normale’ atmosferische omstandigheden. Alleen dan wordt er een patineerlaag gevormd. Dit proces duurt enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden.
23Is de bamboe langer op kleur te houden?
Bamboe kan behandeld worden met een transparante tuinbeits of bamboeprotector om langer op kleur te blijven en de vergrijzing te voorkomen.

Geluidsschermen

1Hoe goed werken de geluidsschermen van kokosystems?
De Kokowall (Lite) en Noise-Reducer geluidsschermen zijn getest bij TNO in Delft en hebben een geluidsisolatie van 30dB. De Kokowall en Noise-Reducer geluidsschermen schermen vallen daarmee in de hoogste categorie voor geluidsisolatie, Cat. B3-EN1793-2. Voor het Bamboowall Geluidsscherm geldt een lagere geluidsisolatie waarde van 25dB.

In de praktijk is het wel van belang dat er voor de juiste hoogte van het geluidsscherm wordt gekozen. Dit is in elke situatie anders en hangt o.a. af van de afstand van het geluidsscherm tot de geluidsbron (weg, burengeluid) en de afstand van het scherm tot de plaats waar het geluidsniveau moet worden gereduceerd. Ook spelen de maaiveldniveau’s van de verschillende posities een belangrijke factor. Wanneer u een advies wilt hebben voor uw situatie kunt u ons om een vrijblijvende offerte voor een Kokowall (Lite), Noise-Reducer of BambooWall geluidsscherm vragen.

Op onze videopagina staat (bovenaan) een filmpje waar u de werking van de geluidsschermen in de praktijk kunt beluisteren.

Bij verdere interesse komen wij daarna geheel vrijblijvend bij u langs om de situatie te bekijken en u een deskundig advies te geven.
2Is de geluidsabsorptie van een geluidsscherm ook van belang om geluid tegen te houden?
Nee, geluidsabsorptie zegt alleen iets over de vermindering van de reflectie van het geluid wat tegen de afscheiding aankomt. Een geluidsscherm met een hoge absorptie betekent dus dat er van het geluid dat tegen het scherm komt, minder geluid terugkaatst (vanaf het scherm terug naar de geluidsbron). Dit zegt echter niets over de mate waarin het scherm geluid tegenhoudt (isoleert). Voor u, achter het scherm in uw tuin, is alleen de geluidsisolatie van belang; deze zegt in welke mate het geluid door het scherm daadwerkelijk tegengehouden wordt. De Kokowall geluidsschermen hebben aan de kokoszijde, door het diffuse oppervlak, echter wel een goede absorptie van 7dB.

Bij geluidsschermen om apparaten of machines welke lawaai produceren is het vaak wel van belang om een goede absorptie te hebben, zodat het geluid niet gaat ‘rondzingen’ tussen het geluidsscherm en het gebouw waartegen de machine geplaatst is. Voor deze toepassing heeft Kokosystems diverse typen geluidsschermen leverbaar met een extra hoge absorptie. Uiteraard hebben deze geluidsschermen tevens een hoge isolatiewaarde van 30dB.
3Wat zijn de prijzen van de kokowall geluidsschermen?
Prijzen voor een Kokowall geluidsscherm gaan op aanvraag. Wanneer u interesse heeft in een Kokowall geluidsscherm kunt u telefonisch, per e-mail of via ons website formulier een offerte aanvragen. U krijgt dan een uitgebreide offerte toegestuurd met daarin een uitgebreide materiaalspecificatie. In de offerte staan de eventuele plaatsingskosten apart vermeld. Wanneer u verdere interesse heeft, kunnen we een van onze vertegenwoordigers bij u langs sturen om de situatie te bekijken, exact in te meten en om u een deskundig advies te geven.
4Wat is de levertijd van de kokowall geluidsschermen?
De Kokowall geluidsschermen worden allemaal order gestuurd gefabriceerd in eigen fabriek in Poeldijk. De levertijd van de Kokowall geluidsschermen: ca. 7 á 8 weken (één en ander afhankelijk van de drukte in productie, indicatie van de actuele levertijd ontvangt u bij een offerte)
5Wat is de levensduur van onze kokowall (lite) geluidsschermen?
Het scherm wat op dit moment het langst staat, is ca. 15 jaar geleden geplaatst. Dit scherm is nog in perfecte staat. Kokosvezel is een zeer taaie vezel, wat vergelijkbaar is met tropisch hardhout. Het is echter wel zo dat de kokosvezels (net als hardhout) wat lichter van kleur worden door de zon. Dit gebeurt echter zeer gelijkmatig en traag, zodat het niet als hinderlijk ervaren wordt.

Verder doen wij zo’n dikke laag kokos om de buizen heen, dat, mocht het buitenste laagje kokos worden afgebroken door weersomstandigheden, er weer een nieuwe, verse laag kokosvezels tevoorschijn komt. Verder zijn de Kokowall schermen perfect begroeibaar met alle soorten klimplanten. Wanneer ze begroeid zijn met klimplanten, zijn de schermen helemaal niet meer onderhevig aan weersinvloeden, wat de levensduur nog verder verlengt. Wij adviseren dan ook om uw Kokowall geluidsscherm te laten begroeien. Voor het frame van de panelen wordt altijd gebruik gemaakt van verzinkt staal, waardoor het frame dus ook een zeer lange levensduur heeft.
6Plaatst kokosystems ook geluidsschermen?
Kokosystems verzorgt naar wens de installatie van het Kokowall geluidsscherm voor zowel bedrijven/ overheid als voor particulieren. De installatie van het Kokowall geluidsscherm wordt dan verzorgt door een gespecialiseerd, VCA** en ISO9001 gecertificeerd installatiebedrijf. Projecten kunnen eventueel Turn-Key worden uitgevoerd door Kokosystems, dit omvat dan de engineering van de gehele constructie, levering en plaatsing van het geluidsscherm. Kokosystems kan ook de aanplanting van de klimplanten tegen het scherm voor haar rekening nemen. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om het geluidsscherm in eigen beheer te plaatsen. Een uitgebreide installatiehandleiding kunt u hier downloaden.
7Welke palen adviseert u? Hardhouten of stalen palen?
Bij geluidsschermen kunnen alleen stalen IPE palen gebruikt worden, omdat alleen met deze palen (H-vormig) een luchtdichte en kiervrije constructie bewerkstelligd wordt tussen paal en paneel. Wij adviseren wel rondom de palen beton te storten voor extra stevigheid.
8Moeten de schermen 'rusten' op de grond, of kunnen ze er ook boven geplaatst worden?
Bij geluidsschermen dient de grond aangevuld te worden tot aan de onderrand van het scherm. Dit i.v.m. het uitsluiten van kieren onder het scherm waardoor het geluid heen kan komen.
9Zijn de schermen bestand tegen kattennagels?
Wij hebben deze vraag regelmatig gehad van kattenliefhebbers. Achteraf, na levering, hebben we nog nooit klachten/ opmerkingen hieromtrent gehad, dus we gaan ervan uit dat de Kokowall schermen hier prima tegen bestand zijn. Mocht er toch iets met uw scherm gebeuren, zijn de kokosbuizen eenvoudig met nieuwe kokosbuizen uit te wisselen.
10Zijn de schermen bestand tegen vogels of andere dieren?
Omdat er geen losse vezels uitsteken (beide zijden ingeklemd in stalen frame), is het voor vogels en andere dieren niet aanlokkelijk om vezels van de schermen af te trekken. De kokos is zeer strak om de kunststof buizen gewikkeld, met 14 stuks afzonderlijke kunststof draden. Waardoor dieren de grootste moeite zullen hebben om er een pluk vezels uit te trekken. Wij hebben hiermee nog nooit slechte ervaringen gehad.
11Waar kan ik de kokowall schermen bekijken?
Voor een adres in uw buurt waar een Kokowall (Lite), Noise-Reducer of BambooWall geluidsscherm geplaatst is, kunt u contact met ons opnemen via e-mail of telefoon. Tevens kunt u, op afspraak, langskomen in onze showroom in Poeldijk. Hier kunnen we u alle mogelijkheden laten zien.
12Zijn er ook deuren leverbaar?
Ja, bij de Kokowall Lite, Noise-Reducer en Bamboowall geluidsschermen kunnen wij een deur met cilinderslot leveren in hetzelfde systeem. Standaardbreedte van deze deur is 90cm. Maximale breedte van deze deuren is 110cm. Daarnaast kunnen wij aluminium deuren & poorten leveren in iedere gewenste afmetingen en eigenschappen. Deze deuren zijn ook in dubbele variant tot een overbrugging van 4m leverbaar. Optioneel kunnen deze deuren elektrisch worden uitgevoerd. Tevens kunnen wij een Meranti hardhouten deur in houten kozijn leveren. Het kozijn is voorzien van een stalen frame, hetzelfde als van de geluidsschermen en dit kozijn kan zodoende tussen dezelfde standaard IPE palen geplaatst worden. De deur wordt geleverd met RVS hang- en sluitwerk en kan in verschillende maten geleverd worden.
13Zijn de schermen in alle maten leverbaar?
Voor onze geluidsschermen is het projectafhankelijk welke maximale breedtematen toepasbaar zijn. De maximale hoogtemaat van een geluidsscherm paneel is 250cm, maar deze panelen zijn ook te stapelen tot een schermhoogte van bijvoorbeeld 10m!
14Hoeveel speling moet ik aanhouden voor de tussenliggende palen?
Wanneer u ons de maten van uw tuin geeft en uw adresgegevens, kunnen wij, geheel vrijblijvend, een offerte en overzichtstekening op maat maken.
15Zijn de frames van de panelen en de stalen palen in kleur leverbaar?
Tegen een meerprijs kunnen wij het staal van de paneelframes en/of de stalen palen gepoedercoat leveren in elke gewenste RAL-kleur.

Tevens kunnen we de paneelframes leveren uit Cortenstaal. Dit staal zal een mooie bruine kleur krijgen, wat qua kleur erg in de buurt komt van de kleur van de kokosvezels. Cortenstaal krijgt een beschermende, bruine, roestlaag, maar zal niet verder doorroesten. Daarom is dit staal, net als verzinkt staal, zeer duurzaam.

Neem voor meer informatie contact met ons op via ons website formulier.
16Is de kokos langer op kleur te houden?
De kleur van de kokos is langer te behouden of de kokos kan opnieuw donkerder gemaakt worden door de kokos te behandelen met een tuinbeits. Deze tuinbeits kan eenvoudig op de kokos worden gespoten middels een plantenspuit. Helaas hebben wij zelf de tuinbeits niet in ons assortiment, u kunt deze het beste aanschaffen bij een houthandel of bouwmarkt bij u in de buurt.
17Hebben de geluidsschermen ook een grondkerende functie?
De geluidsscherm panelen dienen boven of op de grond geplaatst te worden. Wanneer er een grondkerende functie benodigd is, kan er een betonlatei toegepast worden. Deze komt dan onder het paneel en past ook tussen de palen. Tussen betonlatei en onderzijde paneel wordt een compriband toegepast om geluidslekken te voorkomen.
18Hoe staat het met de brandveiligheid van de schermen?
De Kokowall Geluidsschermen worden geïmpregneerd met het milieuvriendelijke brandwerende middel Firestop.
19Wat zijn de transportkosten voor de levering van de geluidsschermen?
De transportkosten van de geluidsschermen zijn afhankelijk van de hoeveelheid en de transport methode. De prijs hiervoor geldt op aanvraag.